Red gulvet med en gulvafslibning fra Gulvkanonen

12 October 2020
Camilla Skøtt

editorial

Det er aldrig sjovt at bruge flere penge end højest nødvendigt, og det kan hurtigt blive en dyr affære at skifte trægulvet ud med et nyt et af slagsen. Netop derfor er det en god idé at undersøge, om du kan redde brædderne med en gulvafslibning.

Indimellem er trægulve i så dårlig stand, at det er umuligt at renovere dem. Andre gange er toplaget af træ så tyndt, at det er umuligt at slibe det uden at bryde igennem fladen. Men de fleste gange – og vi mener virkelig de fleste gange – er det muligt at give et slidt og kedeligt trægulv nyt liv med en gulvafslibning fra Gulvkanonen.

Okay. Indimellem er en gulvafslibning ikke nok. Det kan være nødvendigt at indlede arbejde med en gulvafhøvling, så fernisrester, malerpletter og ujævnheder elimineres, inden gulvsliberen kommer på banen. Men hvis dét bliver gjort, så får du et trægulv, der er så godt som nyt uden at gå på kompromis med den patina, tidens tand alt andet lige efterlader.

Vælg den rette efterbehandling

Når gulvet er høvlet og slebet, står brædderne friske og rå, og i den tilstand suger de alt til sig af både skidt, snavs og væske, og derfor er det bydende nødvendigt med en hurtig efterbehandling – men hvilket materiale skal du vælge til dine brædder?

De typiske muligheder er lak, olie og sæbe, og det er i virkeligheden primært et spørgsmål om smag samt krav til rengøringsvenlighed og vedligeholdelse. Er du hård ved gulvet – har du fx børn, kæledyr eller gæster og fester i tide og utide – så kan det være en god idé med en lakering, der måske ikke er den kønneste løsning, men langt er den mest praktiske. Er du æstetiker, er du nok mere forfalden til en sæbebehandling, og så må du bide i det sure æble, når der skal rengøres og vedligeholdes.