Lasagne – Ikke så italiensk som du tror

03 January 2019
Lykke Holzmann Søby

editorial

Det er tid til aftensmad, din mave rumler og som enhver god pasta elsker, beslutter du at forkæle dig selv og besøge din lokale Italienske restaurant! Når lasagnen opvarmes i ovnen, overvindes du straks af duften af ​​Bolognese der har ulmet i timevis til perfektion, duften af ​​friskbagt focaccia brød og de dejlige lyde fra familier der nyder et måltid sammen. Du gennemlæser menuen ser på alle de fantastiske italienske delikatesser, men den lille stemme inde i dit hoved holder hvisker, ”lasagne, du skal have Lasagne!” Og hvordan kan du argumentere med den stemme? Du bestiller Lasagne Bolognese, og føler dig straks tilfreds med din kloge beslutning. Stadig sulten?

Det kan du ikke vide, men lasagne stammer teknisk ikke fra Italien, som du måske gik rundt og troede. Dens oprindelse kan spores tilbage til det antikke Grækenland. Navnet Lasagne, eller “Lasagne” stammer fra det græske ord ‘Laganon’; den første kendte pastaform. Laganon var ikke en traditionel lasagne som vi kender den i dag, med traditionelle italienske ingredienser, men den bestod af lag pasta og sauce. Så den fik grundlæggende sit navn fra den metode, den blev lavet til, ikke for sine ingredienser.

Et par århundreder senere … Mange lande har i årevis debatteret, hvem der mon opfandt den første lasagneopskrift. Selvfølgelig hævder Italien, at de var de første, og de skal virkelig krediteres for at gøre lasagnen til den lækkerbisken som den er den dag i dag. Men faktisk fandt forskere i Storbritannien en kogebog med en lasagneopskrift, der daterer helt tilbage til 1390’erne, og dermed hævder de at være de første der opfandt lasagnen som vi kender og elsker den.

Hvorom alting er, så kan navnet spores tilbage til det antikke Grækenland, den første opskrift til Storbritannien og generationer af perfektion af lasagnen til Italien! Uanset hvem der opfandt retten, er vi dem dybt taknemmelige.