Lær at afslibe gulve så du ikke begår fejl

18 March 2021
Lotte Hindsberg

En af de ting, der kendetegner den skandinaviske boligstil, er ofte smukke, gyldne og levende trægulve. Men for at have et trægulv der er lyst, smukt og gyldent, skal det afslibes med jævne mellemrum.

Med jævne mellemrum menes heldigvis ikke hver år eller hver andet år. Ofte vælger man at afslibe et trægulv i forbindelse med en flytning, men ikke altid. Det er meget nemmere at lave en gulvafslibning et trægulv, hvis boligen ikke er fuld af møbler. Hvis man bor i en bolig i lang tid, kan det blive nødvendigt at slibe gulvene, hvis man vil beholde det smukke lyse look.

Undgå at skulle få et firma til at rette op på din afslibning

Hvis du selv har lyst til at afslibe dine trægulve istedet for at få et firma til at gøre det kan du leje den nødvendige maskine i stort set alle byggemarked firmaer. Det samme sted kan du købe det sandpapir du skal bruge og den nødvendige efterbehandling. Det sidste er nødvendigt for at træet ikke suger alt skidt og snavs ned i træet. 

En af de fejl mange gør når de selv skal afslibe deres gulv er, at de skifter til det fine sandpapir for tidligt eller for sent. Skifter du for tidligt bliver du aldrig færdigt, gør du det for sent ender du med en masse ridser i gulvet. Her ender mange med at skulle få et firma til at rette op på de ridser der er i gulvet.

En anden fejl er at sjuske med efterbehandlingen. Et nyt afslebet gulv skal have mindst 3 efter behandlinger for at sikre at gulvet ikke er nøgen og derfor tager imod alt skidt, snavs og rødvinspletter, som kan være svært at fjerne efterfølgende, hvis ikke umuligt. Du kan vælge at behandle gulvene med lud, brun sæbe eller lak.