Kan man fjerne maling med en gulvafslibning?

29 September 2020
Camilla Skøtt

editorial

Gennem de seneste år har det været yderst populært at male slidte trægulve hvide eller helt lysegrå, men har du overtaget en bolig, hvor det er aktuelt – og bryder du dig ikke om det – hvad har du så af muligheder?

Vi har talt med et landsdækkende gulvfirma (https://gulvkanonen.dk/), der jævnligt møder kunder, som gerne vil deres malede trægulve til liv. Det kan både være kunder, der har overtaget et malet gulv, som de bare ikke kan lide, men det kan også være kunder, der har fortrudt den hvide farve, fordi det alligevel kræver en del rengøring at holde det pænt.

Men hvad er mulighederne – kan du komme de malede gulve til livs med en gulvafslibning? Svaret er både og. En gulvafslibning er ikke nok. Gulvet skal også høvles, og det vil som regel også være nødvendigt al slibe og høvle manuelt, så det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Derfor er det svært at slibe et malet gulv

Når man maler et trægulv, får brædderne ofte både grunder og to-tre lag maling for at dække nok, og det betyder, at der er meget maling, der skal fjernes ved afslibningen. Det kan gulvsliberen ikke klare, og derfor er det nødvendigt at finde gulvhøvlen frem – og den har svært ved at komme helt ud i bjørnene, hvorfor det er nødvendigt med manuelt arbejde også.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det dyrere med manuelt arbejde, fordi det tager lang tid, end det er med arbejde, der kan løses maskinelt, og derfor koster det mange penge at eliminere malingen fra gulvet. Det kan dog lade sig gøre, hvis du har massive gulve, og hvis du lægger kræfter i projektet, kan du få de naturlige trægulve tilbage, så du i stedet kan behandle med enten en lakering, en oliering eller en sæbehandling.